Kan Dendrobium verkligen hjälpa dig gå ner i vikt?

Kan Dendrobium verkligen hjälpa dig gå ner i vikt?

Jag väger mer än jag egentligen skulle vilja och det är ingen hemlighet att jag har svårt hitta den disciplin som krävs för att gå ner i vikt utan att sedan gå upp dem igen.  Med detta i åtanke har jag läst lite om bantningspiller.  Dels för att jag ville veta om de verkligen fungerar och dels för jag ville veta vad som var i dem.  När jag säger att jag ville veta om bantningspiller fungerar så menar jag inte att jag ville veta om de var de magiska piller som de ofta marknadsför att vara.  Jag vet att de inte är det. Vad jag ville veta var om de hade någon effekt alls. Om de finns vetenskapliga bevis för att de fungerar (gör något alls) och i så fall hur effektiva de är.

Många av pillren verkar kunna vara ett bra hjälpmedel för att gå ner i vikt om man inser att de bara kommer öka din ämnesomsättning med 10-15% och att de inte magiskt kommer få fettet att smälta från kroppen.  Många av ingredienserna som jag såg var de jag väntat mig att se. Koffein, Forskolin, och andra stimulantia.   Det var dock en vanligt förekommande ingrediens som verkligen överraskade mig och detta var Dendrobium.  Jag hade ingen aning om att orkidéer kunde hjälpa dig att gå ner i vikt.  Jag borde egentligen inte vara förvånad eftersom vanilj nyligen visade sig vara effektivt mot Psoriasis. (läs studien här)

När jag läste mer om Dendrobium så upptäckte jag att detta ämne har en lång rad påstådda (men inte 100% bevisade) hälsofördelar.  Ämnet innehåller t.ex. Dendroxin som tros vara bra för hjärnan. Dendrobium är också en av de 50 viktigaste växterna i kinesisk medicin. Inom den kinesiska medicinen så serveras Dendrobium vanligtvis som ett te. Det är huvudsakligen Dendrobium nobile som används inom den kinesiska medicinen.  Andra orkidéer som också används inkluderar  Gastrodia elata och Bletilla striata.

Enligt vad jag har kunnat läsa är det viktigast ämne som finns i Dendrobium fenetylamin. Ämnet finns också i kakoa.  Ämnet fyller en viktig funktion som signalsubstans i hjärnan med det är mycket oklart huruvida man får några fördelar från oralt intag av ämnet då det bryts ner relativt snabbt.

Jag har hittills inte funnit några bevis på att Dendrobium verkligen kan hjälpa dig gå ner i vikt. Detta oavsett om det har andra bra hälsoeffekter. Jag kommer fortsätta att läsa om ämnet eftersom orkidéers potentiella värde som medicin är ett ämne som fascinerar mig sedan jag började läsa om det och jag kommer troligen att studera ämnet i månader.  Jag kommer troligen att skriva ett nytt inlägg senare när jag har haft mer tid att studera ämnet.  Just nu ville  jag bara dela med mig av vad jag hittills upptäckt om detta fascinerande ämne.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *