Tillväxt hos vaniljorkidé

Tillväxt hos vaniljorkidé

Det är mycket enkelt att tänka på orkidéer som svårskötta växter som växer långsamt.  Detta är inte sant. Det finns som vi alla vet ånga lättskötta orkidéer.  Snabbväxande orkidéer är något mer ovanligt men det finns ett fåtal av dessa också. I detta inlägg tänker jag titta lite närmare på en av de snabbväxande orkidéerna.  Vanilj!

Vanilj är en orkidé som växer som en ranka.   Den kan växa nästan på vad som helst.  Den växer på murar, stenväggar stockar, träd och andra växter.   När jag först köpte vaniljorkidéer (2) så hade jag hört att den skulle vara snabbväxande men jag hade aldrig kunnat ana att den växer så fort som den gör,

Tillväxt hos vanilj unde en månad

Som ni kan se på bilden så har denna ranka (som sitter på en liten planta) vuxit nästa 60 cm under maj månad.  40 cm på väggen och biten som hänger ovanför är nästan 20 cm till om man rätar ut den. (kamera vinkel får den att se kortare ut)  I denna takt kommer plantan att nå de 3 m den behöver för att blomma på nolltid.

Jag älskar vanilj och använder det i allt från vaniljbullar till såser så jag hoppas verkligen kunna producera min egen vanilj.  ”Färsk vanilj” ger alltid den bästa smaken men kan vara dyrt att köpa.

Vaniljen är mycket bra på att stödja sig själv och rötterna ger den mycket bra fäste på alla ytor. ( se närbild nedan)

vanilj rötter
Förhoppningsvis kommer plantan att fortsätta växa lika fort och ge mig blommor inom några månader. Eller i värsta fall i början på nästa tillväxtsäsong.

vaniljorkide

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *